JARNÍ DETOX aneb co nám zahrada či louka dá.

Smoothies ze zelených bylinek dodají tělu spoustu energie, minerálů, vitamínů a dalších, antioxidačních látek a tolik důležitý chlorofyl.

Příklad jarního smoothie z léčivých bylinek

Co je to chlorofyl?

  • jedna z nejvýznamnějších přírodních molekul
  • zelené rostlinné barvivo
  • fotosyntetický pigment
  • transformátor světelné energie
  • strukturou látka podobná hemoglobinu

 

Chlorofyl a hemoglobin

Chlorofyl (listová zeleň) se u zelených rostlin vyskytuje v tylakoidních membránách chloroplastů. Je základem rostlinného fotosystému. Listům a zeleným plodům dává typickou zelenou barvu. V zelených částech rostlin se vyskytuje v množství 600 – 1500 mg/kg.

Obsah chlorofylu a dalších fotosyntetických barviv se odvíjí od konkrétního druhu rostliny, ale také podmínek růstu (slunná stanoviště versus stín), minerální výživy nebo stáří rostliny.

Historie chlorofylu

Objev chlorofylu spadá do počátku minulého století. Chemickou strukturu chlorofylu identifikoval německý vědec Dr. Richard Willstatter, nositel Nobelovy ceny. Zjistil, že chlorofyl se skládá z atomů uhlíku, vodíku, dusíku a kyslíku, které obklopují jednoduchý centrální atom hořčíku (Mg).

Zásadní objev však přišel ještě o 15 let později, kdy v roce 1930 Dr. Hans Fisher identifikoval chemickou strukturu hemoglobinu, pigmentu červených krvinek, který je odpovědný za přenos kyslíku v těle.

Chlorofyl přenáší kyslík u rostlin, obdobně jako hemoglobin u živočichů.

K překvapení všech se ukázalo, že chemická struktura chlorofylu a hemoglobinu jsou téměř totožné. Liší se pouze v centrálním atomu. Zatímco u chlorofylu je tímto atomem hořčík, u hemoglobinu je to železo.
Chlorofyl přenáší kyslík u rostlin, obdobně jako hemoglobin u živočichů.

Zjednodušeně by se dalo říct, že chlorofyl se po konzumaci zelených potravin v lidském těle mění na hemoglobin. Organismus z chlorofylu bere hořčík (a další cenné látky), centrální atom hořčíku nahrazuje železem a vzniká tak hemoglobin. Chlorofyl v lidské stravě zefektivňuje přenos kyslíku, podporuje okysličení organismu, tím dodává energii na buněčné úrovni.

Chlorofyl, chemický vzorec
Obr.: Chemický vzorec chlorofylu (s centrálním hořčíkem)

Zdravotní benefity chlorofylu

Prospěšnost chlorofylu potvrzují mnohé vědecké studie. Mj. studie z roku 1936, kdy vědci Liverpoolské univerzity J. H. Hughs a A. L. Latner u laboratorních zvířat při krmení chlorofylem ze zelených rostlin zaznamenaly zvýšení rychlosti obnovy hemoglobinu o celých 50 %.

Chlorofyl se doporučuje při chudokrevnosti, rekonvalescenci nebo metabolických poruchách.

Zvýšené množství červených krvinek, účinnější okysličení tkání, tím i více energie, lepší regenerace nebo podpora metabolických dějů. To jsou jen některé z účinků, které jsou chlorofylu ve vztahu k lidskému zdraví připisovány. Chlorofyl se doporučuje při chudokrevnosti, rekonvalescenci nebo metabolických poruchách. To však zdaleka ještě není vše.

10 zdravotních účinků chlorofylu

  1. podporuje tvorbu červených krvinek
  2. zefektivňuje okysličení tkání
  3. pomáhá při chudokrevnosti
  4. urychluje regeneraci, je prospěšný při rekonvalescenci
  5. je užitečný pro zdravé trávení a metabolismus
  6. má protirakovinové účinky
  7. snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  8. působí antibakteriálně a protizánětlivě
  9. hojí rány, popáleniny nebo hemoroidy
  10. snižuje bolestivost a svědění kůže

Když si je namixujete sami, víte navíc, co konzumujete a potěší vás i hravost při jejich přípravě. Tyto zdravé nápoje totiž poskytují prostor pro kombinaci nepřeberného množství zdravých přísad, zejména ovoce, zeleniny a čerstvých bylinek. Bylinky jsou však někdy hůře dostupné v potřebném množství. A pokud si je nevypěstujete sami, mohou být také nejdražší položkou receptu.

S příchodem jara se však nabízí elegantní řešení, jak zelené ingredience získat úplně zadarmo. V přírodě lze nalézt řadu bylinek, jejichž mladé lístky jsou jedlé, chutné, šťavnaté a plné léčivých složek. Některé z nich možná sbíráte pro použití v kuchyni, ať už do teplých jídel – polévek, špenátů, omáček, nádivek, nebo jen nasekané či natrhané do salátů a pomazánek. Jsou však i takové, u nichž třeba nepředpokládáte, že byste je mohli bez obav jíst. Rostou jako plevel na dvorcích, zahradách, záhonech a často se jich nemilostrdně zbavujete.

Nevěříte? Podívejte se, které z bylinek může vylepšit vaše smoothie:

  • bršlice kozí noha
  • brutnák lékařský
  • jetel luční
  • jitrocel kopinatý
  • kopřiva dvoudomá
  • kozlíček polní
  • lebeda lesklá
  • pampeliška lékařská
  • ptačinec žabinec
  • svízel přítula

JEŠTĚ JSTE NEVYZKOUŠELI? Nebojte, chutná líp než vypadá 🙂